‘Thuis in taal’. Provincie bevordert voorlezen in thuistaal

15 January 2018

‘Thuis in taal’. Provincie bevordert voorlezen in thuistaal

 

Steeds meer kinderen in Vlaams-Brabant spreken thuis geen Nederlands. Ook voor deze kinderen is het belangrijk dat hun thuis een taalrijke omgeving is. In een taalrijke omgeving krijgen kinderen veel ‘taal’ voorgeschoteld. Er wordt met hen gesproken, gelezen, gespeeld, gelachen, gezongen… in welke taal dan ook. Op deze manier krijgen kinderen de noodzakelijke vaardigheden mee om taal te verwerven.

‘Het project ‘Thuis in taal’ wil ouders helpen bij het ontwikkelen van een taalrijke omgeving, ook in de thuistaal. Het biedt hen de kans om in hun eigen taal voor te lezen. Zo stimuleren ze ook de Nederlandse taalverwerving van hun kinderen’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor het Vlaams karakter.
‘We stelden voorleestassen met anderstalig materiaal samen. Elk koffertje bevat een aantal voorleesboekjes in één van de 17 geselecteerde thuistalen, enkele woordeloze prentenboeken, een liedjesboek, de dvd "Met een boekje op de schoot" en een meertalige brochure met tips over voorlezen’, vult Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn, aan.

In 2016 werden voor de 5 Vlaams-Brabantse pilootbibliotheken van Halle, Vilvoorde, Leuven, Diest en Tienen anderstalige voorleestassen samengesteld.
Dit jaar nemen de 4 nieuwe bibliotheken van Beersel, Liedekerke, Ternat en Machelen deel aan het project.
De deelnemende bibliotheken organiseren in het voorjaar van 2018 ook voorleesworkshops voor ouders en meertalige voorleesmomenten voor kinderen in een vreemde taal en het Nederlands.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/thuisintaalTweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.