2,6 miljoen aan investeringen in fietsinfrastructuur en dipje in gemeten fietsverkeer

25 January 2022

2,6 miljoen aan investeringen in fietsinfrastructuur en dipje in gemeten fietsverkeer

 

De provincie Vlaams-Brabant investeerde in 2021 2,6 miljoen euro in 15 fietsprojecten. 1,39 miljoen euro ging naar 6,9 km nieuwe fietssnelwegen. En er werd 1,24 miljoen euro geïnvesteerd in 6,3 km recreatieve en functionele fietspaden.

De provinciale fietstellers toonden in 2021 een terugval van 12% aan in het fietsverkeer ten opzichte van het record in het lockdownjaar 2020. Maar over meerdere jaren bekeken, blijft het fietsverkeer stijgen. Zo was er in 2021 een stijging van 25% ten opzichte van 2019. De fietssnelweg F3 in Wilsele is de populairste route van 2021.

6,9 km bijkomende fietssnelwegen werden aangelegd

“Het voorbije jaar investeerden we in fietssnelwegen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ”1,39 miljoen euro ging naar 8 projecten in Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Zaventem en langs de F209 fietssnelweg in Liedekerke, Ternat en Dilbeek”.

Daarnaast betaalde de provincie ook een bijdrage van 3,8 miljoen euro aan de bouw van de nieuwe fietsbrug over de R0 in Zaventem/Machelen door de Werkvennootschap, een belangrijke schakel in het fietssnelwegennetwerk in de regio.

Voor de werken op de fietssnelwegen F217 in Machelen, de F22 in Geetbets, de F24 in Leuven-Bierbeek-Boutersem en F25 Leuven-Rotselaar gaf de provincie het akkoord om de aanleg te subsidiëren.

Al deze fietssnelwegprojecten samen leveren 16,7 kilometer nieuwe of verbeterde fietsinfrastructuur op. 6,9 km daarvan werd in 2021 opgeleverd of gerealiseerd.

Investeren in 6,3 km recreatieve en functionele fietspaden

"In 2021 ontvingen Bierbeek, Boutersem, Dilbeek, Kapelle-op-den-Bos en Roosdaal subsidies voor realisaties op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk”, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. “Geetbets kreeg subsidies voor de aanleg van een stuk recreatieve fietsroute. Deze projecten zijn goed voor een investering van 1,24 miljoen euro. Als alle werken uitgevoerd zijn, is dat goed voor 6,3 km nieuwe en veilige fietspaden”.

De subsidies voor de fietssnelwegen en functionele fietsinfrastructuur komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 90% of voor fietssnelwegen zelfs 100% gesubsidieerd worden. Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest.

Tweets

Laatste foto's