709.3454 euro voor nieuwe fietspaden in Hoegaarden

8 February 2018

709.3454 euro voor nieuwe fietspaden in Hoegaarden

 

De provincie Vlaams-Brabant heeft  354.672,52 euro uitbetaald na de afronding van de werken aan de fietsinfrastructuur aan de Waversesteenweg in Hoegaarden. Bij de start van de werken in 2016 betaalde de provincie al 354.672,52 euro uit. Dit brengt het totale subsidiebedrag op 709.345,04  euro.

De Waversesteenweg is een lokale verbindingsweg tussen Meldert en Oorbeek. De oncomfortabele betonstroken langs de weg konden maar weinig fietsers bekoren. Na aanleg van het fietspad kunnen fietsers over het gehele tracé tussen de Tramstraat en de gemeentegrens (lengte 3.835 m) veilig fietsen op een 1m75 breed betonnen fietspad.

In de zones met een maximumsnelheid van 50 km/uur is dit een aanliggend verhoogd fietspad met een tussenafstand van 50 cm ten opzichte van de rijbaan. In de zones met een maximumsnelheid van 70 km/uur is dit een vrijliggend fietspad met een tussenafstand van 120 cm ten opzichte van de rijbaan met daarin een haagstructuur.
 Op de overgang tussen beide snelheidsregimes is een wegversmalling voorzien waarbij een voorrangsregeling geldt voor wagens.
 

 Investeren in fietsen

‘Fietsen is één van de manieren om het fileprobleem in onze regio aan te pakken, is gezond en goed voor het milieu’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘We willen daarom de streekmotor zijn om zoveel mogelijk Vlaams-Brabanders de fiets op te krijgen en moedigen daarom gemeenten financieel aan om nieuwe fietsinfrastructuur aan te leggen op het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Dat is een gemeente-overschrijdend netwerk dat  woonkernen, scholen, winkelcentra en bedrijventerreinen met elkaar verbindt’.
 

Fietsfonds helpt gemeenten

De subsidies voor deze fietspaden komen uit het Fietsfonds. Fietsinfrastructuur op het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk, die voldoet aan een aantal normen rond comfort, breedte en inrichting, kan daardoor tot 80% gesubsidieerd worden.
Het Fietsfonds is een overeenkomst tussen de provincie Vlaams-Brabant en het Vlaams Gewest. De provincie subsidieert 40 % van de kosten van de fietsinfrastructuur. Vlaanderen stelt hier nog eens 40 % tegenover.

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.