78.128 euro voor erfgoedprojecten

11 January 2016

78.128 euro voor erfgoedprojecten

 

‘Met deze subsidies willen wij Vlaams-Brabantse erfgoedprojecten ondersteunen en stimuleren. Zij zijn een tastbaar bewijs dat erfgoed leeft in onze provincie’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.

Ontsluiting erfgoed
De provincie Vlaams-Brabant geeft 40.185 euro subsidies aan 6 erfgoedprojecten uit Bierbeek, Gaasbeek (Lennik), Londerzeel, Dilbeek, Galmaarden en Tienen.

•    CC De Borre Bierbeek krijgt 5.800 euro steun voor het project ‘Lokale geschiedenis ontdekken en laten herleven aan de hand van molenverhalen’. 
CC De Borre gaat op zoek naar nog bestaande én verdwenen molens in Bierbeek en Hoegaarden.  Verhalenvertellers worden ingeschakeld om historische verantwoorde verhalen hierrond te maken.  Wandel- en fietsroutes zullen dit molenerfgoed verder ontsluiten.

•    Kasteel van Gaasbeek krijgt 9.000 euro steun voor de tentoonstelling ‘Divine Decadence. Tegen de keer’.
Het Kasteel van Gaasbeek werkt samen met het theatergezelschap Abattoir Fermé voor deze tentoonstelling over het decadentisme, een culturele stroming uit het einde van de 19de eeuw.  Het kasteel zal kunstwerken, performances, installaties en soundscapes presenteren.

•    De Gulden Roos uit Londerzeel ontvangt 8.000 euro voor het project ‘Londerzeel 1914-18 en Aloïs Pas’.
Het project brengt het brede verhaal van de Eerste Wereldoorlog vertrekkend vanuit het persoonlijke verhaal van soldaat Aloïs Pas. Het project bestaat ook uit tentoonstellingen, sensibilisatie in scholen en de publicatie van het manuscript van Aloïs Pas.

•    Familiekunde Vlaanderen regio Dilbeek krijgt 3.885 euro steun voor het educatieve pakket ‘De appel en de boom’.
Deze organisatie maakt een materiaalkoffer met lesvoorbereidingen om in de scholen aan de slag te gaan met familiegeschiedenis. 

•    Erfgoed Galmaarden ontvangt 2.000 euro voor het project ‘Cromphout en zoon – 1 landschap, 1 liefde’
Het project plaatst de beleving van het (Pajotse) landschap van verschillende generaties naast elkaar.  Er komt een generatiedialoog, debat en publicatie, gebaseerd op het werk van vader Jean (monografie uit 1952) en zoon Luc Cromphout (landschapsfoto’s vanaf 2013). 

•    Regionaal Landschap Zuid-Hageland ontvangt 11.500 euro steun voor het project ‘Tiense Suiker en de IJzerenweg’.
Spoorlijn 22, bekend als de IJzerenweg, was een belangrijke aanvoerroute van bieten naar de Tiense Suikerraffinaderij. Maar het was ook de transportweg voor fabrieks- en seizoensarbeiders. Met dit project ontsluit men een deel van het traject met de hulp van diverse partners en wordt een educatieve rustplek langs het traject voorzien. 

Archeologische projecten
De provincie Vlaams-Brabant geeft 37.943 euro subsidies aan 4 archeologische projecten uit Leuven, Vissenaken (Tienen), Zemst en Zoutleeuw.

•    De stad Zoutleeuw krijgt een subsidie van 13.943 euro voor archeologisch vooronderzoek over het Heksenkot. Dit deelproject kadert in een langetermijnvisie om de vesten ten noordoosten van de stad opnieuw leesbaar te maken.

•    Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven AGSL krijgt 8.000 euro voor archeologische prospectie in het kader van een co-housingproject aan de Geldenaaksebaan in het gehucht Vinckenbosch, aan de Abdij van Park.
AGSL wil zicht krijgen op het archeologisch potentieel. Vooraleer het wordt overgedragen aan de bouwers.

•    Kerkfabriek Sint-Maarten in Vissenaken ontvangt een subsidie van 8.000 euro voor archeologisch onderzoek in het kader van de verkaveling Kumtichstraat - Kronkelweg. De aangetroffen sporen uit de IJzertijd en Romeinse periode zullen hiermee verder worden onderzocht.

•    De gemeente Zemst krijgt een subsidie van 8.000 euro voor archeologisch onderzoek in de Ter Borchstraat in Elewijt.
In dit deel van de vroegere Romeinse vicus zijn riolerings- en wegeniswerken gepland die de archeologische resten bedreigen. Er worden resten van houten en stenen Romeinse huizen verwacht.

Tags: 

Tweets

Laatste foto's