800 witloofboxen voor Vlaams-Brabantse scholen

7 December 2021

800 witloofboxen voor Vlaams-Brabantse scholen

 

In totaal worden er, via de verdeelpunten in Aarschot, Diest, Herent, Huizingen, Kampenhout, Pamel , Merchtem, Tienen en Zoutleeuw, ruim 800 boxen verdeeld over evenveel klassen uit de basisscholen en initiatieven voor buitenschoolse kinderopvang.

“Het is ondertussen de 11de editie, de door corona afgelaste van vorig jaar buiten beschouwing gelaten, van de witloofbox”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ”Kinderen en witloof, het is niet altijd een geslaagd huwelijk. Kinderen hebben meer smaakpillen. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om een bittere groente, zoals witloof, te mijden. Maar witloof kan je leren eten. Als de leerlingen de kropjes zien groeien, zijn ze sneller geneigd om er van te proeven. En vaak vinden ze het best lekker. En dan is onze missie geslaagd”.

De witloofbox bestaat uit een plantenbak om de witloofwortels in te plaatsen, een hoge schaal als waterreservoir, een zakje met een 15-tal witloofwortels en een hoge kartonnen verduisterdoos.

Het lesmateriaal omvat, naast het teeltmateriaal, ook het stripverhaal ‘Witloof van zaad tot krop’.

Witloof is een typische streekgroente. “De ‘wortels’ van witloof liggen in Vlaams-Brabant. Rond 1830 werd de groente als bij toeval ontdekt. Het kende meteen een groot succes in de groente-arme wintermaanden.

Naast chocolade en bier is witloof ook een typisch exportproduct. In Japan is het een lekkernij is.

Annelies Van Impe van de basisschool GO! Spectrum uit Buken ontving de eerste witloofbox uit de handen van gedeputeerde Tom Dehaene

Tweets

Laatste foto's