Collectiedag Eerste Wereldoorlog -

21 March 2013

Collectiedag Eerste Wereldoorlog -

 

Collectiedag Eerste Wereldoorlog

Op woensdag 22 mei vindt van 13 tot 21.30 uur de Collectiedag WOI plaats. Mensen die voorwerpen, foto’s, brieven of andere herinneringen hebben aan de Eerste Wereldoorlog kunnen hiermee terecht in het CC Gasthuis in Aarschot. De bedoeling is om verborgen erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog te verzamelen en digitaal te ontsluiten voor het nageslacht.

WO I in Vlaams-Brabant
‘Als men aan de Eerste Wereldoorlog denkt, denkt men meestal  aan de gevechten aan de IJzer. Maar er is ook in Vlaams-Brabant stevig strijd geleverd’, weet Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur.
Er waren de veldslagen aan de Gete en de Dijle, en ook de Duitse represailles in Leuven, Aarschot en Zemst. Bovendien beïnvloedde de oorlog op ingrijpende wijze de maatschappij in heel de provincie met een zware impact op nagenoeg elk aspect van het dagelijkse leven.
Registratie- en digitalisatiedagen
In het kader van het online archief Europeana 1914-18  worden op verschillende plaatsen in Europa, speciaal voor de herdenking van deze oorlog, collectiedagen georganiseerd. Bedoeling is om zoveel mogelijk erfgoed over WO I te registreren in deze centrale Europese databank en zo alle verhalen uit Europa met elkaar te verbinden.
De provincie Vlaams-Brabant organiseert haar provinciale collectiedag op woensdag 22 mei in Aarschot, in samenwerking met de stad Aarschot, het Stedelijk Museum van Aarschot en de Hertogelijke Aarschotse kring voor Heemkunde.

Aan de slag met uw voorwerpen en verhalen
‘Op de Collectiedag WO I wordt het materiaal ter plaatse gedigitaliseerd via scanners en door fotografen. Een team van medewerkers noteert de bijbehorende verhalen en anekdotes. Specialisten militair erfgoed helpen met het interpreteren van de voorwerpen en de foto’s. Erfgoedexperten geven gratis advies over de goede bewaring van het materiaal. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de hoeveelheid voorwerpen, kan het digitaliseren enige tijd in beslag nemen. De deelnemers kunnen in afwachting een gratis bezoekje brengen aan het Stedelijk museum Aarschot. Men krijgt zijn materiaal na afloop mee terug naar huis’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

Erfgoed digitaal ontsluiten

Na de Collectiedag WO I worden alle gegevens publiek ontsloten. De verzamelde informatie wordt getoond op Erfgoedplus.be. Nadien zal de informatie ook gepubliceerd worden op Europeana via www.europeana1914-1918.eu/nl

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.