Jaagpad tussen Eppegem en Vilvoorde populairste fietspad op 12/12

11 December 2014

Jaagpad tussen Eppegem en Vilvoorde populairste fietspad op 12/12

 

Meten is weten
De provincie Vlaams-Brabant telde alle fietsers langs de Zenne op het traject Mechelen-Brussel en langs het kanaal tussen Kapelle-op-den-Bos en Brussel. Het onderzoek past in de aanleg van nieuwe fietssnelwegen in de regio.
In de periode van mei tot juni werden op de 14 tellocaties samen in totaal 147.570 fietsers geteld. Ook de fietsers zelf werkten mee aan het onderzoek door hun fietsrit naar het werk te registeren met hun smartphone.
‘Door alle routes te bundelen in een overzichtskaart krijgen we meer inzicht in het gebruik van het fietsnetwerk in de regio’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

Jaagpad tussen Eppegem en Vilvoorde is het populairst
Het drukste punt is het jaagpad langs de Zenne tussen Eppegem en Vilvoorde met gemiddeld 439 fietsbewegingen op een werkdag. 60% daarvan zijn pendelaars. Bij de voorkeursroutes van fietsers valt het op dat heel wat pendelaars het autovrije jaagpad verkiezen als alternatief voor de Brusselsesteenweg. Hogerop tussen Zemst en Eppegem biedt het jaagpad minder fietscomfort en wordt er nog vaker gekozen voor Brusselsesteenweg.
‘We sloten recent nog een samenwerkingsovereenkomst af  met Waterwegen en Zeekanaal en het Agentschap Natuur en Bos. Nu werken we  aan een plan van aanpak om de route langs de Zenne op te waarderen. Zo willen we meer pendelaars overtuigen om voor de fiets te kiezen. Kwalitatieve fietsroutes houden mensen ook in de wintermaanden op de fiets’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. 

Provincie koploper in innovatief fietsbeleid
Het was de eerste keer dat de provincie smartphones inzette voor een fietsonderzoek.
‘We zijn koploper in Vlaanderen op vlak van innovatief fietsbeleid. De oefening was leerrijk. Zo valt het op dat de Woluwelaan een belangrijke fietsverbinding is in de regio terwijl die in geen enkele fietsnetwerk is opgenomen. Doorheen dorps- en stadskernen varieert de routekeuze van fietsers sterk. Het ontbreekt bijvoorbeeld aan een ‘leesbare’ en ‘directe’ fietsverbinding om van de ene kant van Vilvoorde naar de andere te geraken. De uitbouw van de fietssnelweg Mechelen-Brussel kan voor een kwaliteitssprong zorgen’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Met steun van de gemeente Zemst
Ook de gemeente Zemst steunt de aanleg van de fietssnelweg langs de Zenne op haar grondgebied.
‘Alle maatregelen die fietsers veilig, comfortabel en snel door onze gemeente loodsen, moedigen wij met plezier aan’, zegt Jan Verdoodt, schepen van mobiliteit van Zemst.


Tags: 

Tweets

Laatste foto's