Jeroen Vandommele wint prijs Historisch Onderzoek

2 May 2013

Jeroen Vandommele wint prijs Historisch Onderzoek

 

Jeroen Vandommele wint prijs Historisch Onderzoek
De ‘Prijs voor Historisch Onderzoek 2012’ van de provincie Vlaams-Brabant gaat naar Jeroen Vandommele voor zijn publicatie ‘Als in een spiegel. Vrede, kennis en gemeenschap op het Antwerpse Landjuweel van 1561’.  De winnaar ontvangt 5.000 euro.

De jury koos uit 13 inzendingen de publicatie ‘Als in een spiegel. Vrede, kennis en gemeenschap op het Antwerpse Landjuweel van 1561’ van Jeroen Vandommele van de Rijksuniversiteit Groningen. De publicatie is in 2011 uitgegeven bij Verloren uit Hilversum.
De jury spreekt in de beoordeling van een heel knap historisch werkstuk, dat wegens zijn heldere schrijfstijl en synthetisch karakter zeer toegankelijk is voor een breed publiek. Het onderwerp, de grootste Brabantse rederijkerswedstrijd van de 16de eeuw, is in een leesbaar betoog verbonden met de bredere maatschappelijke context. De jury prijst ook het gebruik van heel functionele illustraties. De onderzoeker heeft prachtige prenten ontdekt, die consequent ook als bronnen worden gebruikt om zijn argumentatie te staven. Het bekroonde werk voldoet het best aan de gestelde criteria: toegankelijkheid voor een geïnteresseerd publiek, heldere stijl en synthetisch karakter van het werk.
‘Onze provincie heeft een rijk verleden’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘Deze fascinerende geschiedenis vormt een onuitputtelijke bron van feiten, verhalen en verborgen details. Met de prijs 'historisch onderzoek' belonen we werken die het Brabantse verleden centraal stellen’.

Op zaterdag 4 mei wordt de Prijs voor Historisch Onderzoek uitgereikt aan Jeroen Vandommele.
Geert Cluckers, schepen van museum, archief en erfgoed van Diest, verwelkomt de aanwezigen.
Jos Mertens, directeur cultuur, geeft uitleg over de prijs.
Jeroen Vandommele licht zijn publicatie toe. Iris Steen, jurylid, geeft uitleg over de kwaliteiten van het werk.
Daarna ontvangt de laureaat de Prijs voor Historisch Onderzoek.

We nodigen u graag uit op deze prijsuitreiking.

Adres:   Gotische zaal van het Stadsmuseum ‘De Hofstadt’
            Grote Markt 1
            Diest

Gedeputeerde Tom Dehaene - Cultuur

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.