Renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen

29 April 2013

Renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen

 

Renteloze leningen voor energiebesparende maatregelen

De provincieraad van Vlaams-Brabant keurde een nieuw reglement goed waarbij OCMW’s een renteloze lening kunnen krijgen voor energiebesparende maatregelen in sociale woningen.

‘Betaalbaar en duurzaam wonen is een gigantische uitdaging in onze provincie. Voor vele mensen met een laag inkomen wordt de betaling van hun energiefactuur een steeds groter probleem. Overheden bieden wel subsidies voor energiebesparende maatregelen, zoals superisolerende beglazing of dakisolatie, aan. Maar mensen met een laag of vervangingsinkomen hebben niet het geld om de investeringen voor te schieten. Daarom hebben we nu een reglement gemaakt om met renteloze leningen aan OCMW’s de uitvoering van energiebesparende maatregelen bij maatschappelijk kwetsbare doelgroepen te stimuleren’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor wonen en voormalig OCMW-voorzitter van Zemst.

De woningen van eigenaars met een beperkt inkomen worden eerst onderzocht om te zien welke energiebesparende maatregelen nodig zijn. Dan wordt er een technisch, sociaal en financieel plan opgesteld. Het gaat concreet om het plaatsen van dakisolatie, plaatsen van een nieuw dak, superisolerend glas of de aankoop van een zuinigere mazoutkachel.

‘We zorgen voor de financiering en voorzien een budget van 25.000 euro renteloze lening per woning aan het OCMW. De renteloze leningen worden terugbetaald over een periode van 9 jaar. Na aftrek van de energiesubsidies zal enkel het restbedrag jaarlijks moeten terugbetaald worden. Mede door een lagere energiefactuur en door de lange terugbetalingstermijn moet dit mogelijk zijn, ook voor mensen met een bescheiden inkomen’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

De proefprojecten in 2011, met de OCMW’s van Halle en Tielt-Winge, en in 2012,  met bijkomend de OCMW’s van Beersel, Drogenbos, Grimbergen, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Linter en Rotselaar, zijn zeer vlot verlopen. Het OCMW zorgt voor begeleiding en ondersteuning aan de doelgroep voor het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen, waarbij de meeste OCMW’s samenwerkingen uitgebouwd hebben met energiesnoeiers, FRGE, SVK-renovatieploegen en wooninfopunten.

Klik hier voor het RING TV verslag!

 

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.