Vier kilometer fietssnelweg tussen het station van Vilvoorde en de Haachtsesteenweg in Haren

16 April 2021

Vier kilometer fietssnelweg tussen het station van Vilvoorde en de Haachtsesteenweg in Haren

 

Fietsen en wandelen langs het spoor

De toekomstige fietssnelweg zal volledig in de spoorbedding worden aangelegd. De F215 vertrekt dan ook aan het station van Vilvoorde, waar er ter hoogte van de Luchthavenlaan aansluiting komt met de F214 (Vilvoorde – BRUCARGO). Vanaf daar gaat het langs de sporen zuidwaarts via kruisingen met  de Vilvoordelaan en de Kerklaan, waar er aansluiting gemaakt wordt met de F217 (Vilvoorde-Machelen).

Vervolgens gaat de F215 ter hoogte van het Viaduct van Vilvoorde over in de FR0 die verder de spoorlijn volgt via kruisingen met onder andere de Budasesteenweg en de Verdunstraat.

Het traject eindigt ter hoogte van de Haachtsesteenweg (N21) waar het aansluiting zal krijgen met de F3 (Brussel-Leuven), F216 (Brussel-Machelen) en het vervolg van de FR0 richting Sint-Stevens-Woluwe.

Alle kruisingen met ander verkeer op deze route maakten deel uit van de studie waarin gekozen werd voor zowel veilige fietskruisingen als fietsbruggen parallel aan de bestaande spoorwegbruggen. Bij iedere kruising worden er ook toegangshellingen voorzien. Op die manier wordt er verbinding gemaakt met verschillende zones rond dit traject.

De 4 meter brede fietssnelweg wordt over het volledige traject aangelegd in asfalt. Daarnaast wordt ook steeds een 2 meter breed aanliggend voetpad voorzien. De fietssnelweg wordt ook steeds verlicht en is toegankelijk voor fietsverkeer in beide richtingen.

Investeren in kwaliteit en duurzaamheid

“Met de plannen voor de F215 en het aansluitende stuk van de FR0 willen we een rode draad uittekenen voor dit gebied waar de komende jaren op verschillende vlakken veel zal veranderen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “We willen niet alleen de positie van de fiets versterken als alternatief voor gemotoriseerd verkeer in deze zeer drukke regio. De kwaliteit van de fietssnelweg zal ook mee de inrichting van de publieke ruimte in dit gebied bepalen.”

De provincie Vlaams-Brabant startte deze studie in 2018 op en werkte samen met verschillende partners, zoals de stad Vilvoorde, gemeente Machelen, Stad Brussel, Brussel Mobiliteit, Infrabel, NMBS, Regie der Gebouwen, Vlaanderen en de Werkvennootschap.

Overdracht aan De Werkvennootschap

De Werkvennootschap neemt de resultaten van de projectnota nu in ontvangst en zal in het kader van ‘Werken aan de Ring’ overgaan tot de concrete realisatie van dit project en begint nu met de definitieve opmaak van de plannen voor deze missing link.

De Grote Versnelling

Dit  project kadert in de  Grote Versnelling. De Grote Versnelling is een samenwerking tussen Vlaanderen, de provincies en de gemeenten om het fietsbeleid  te versnellen en verdiepen via fietsdeals.

Meer info: www.degroteversnelling.be

Tweets

Laatste foto's