‘Door de lens van de bezetter’. Unieke expo van Duitse foto’s in tuin Engelenburcht

30 juni 2017

‘Door de lens van de bezetter’. Unieke expo van Duitse foto’s in tuin Engelenburcht

 

In 1917, exact honderd jaar geleden, trokken 30 Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten door het hele land voor een uitzonderlijk project. Ze namen meer dan 10.000 foto’s van kerken, begijnhoven, kastelen, kunstwerken, burgerwoningen, interieurs en gedenktekens.
 In 1927 kon de Belgische overheid de volledige collectie glasnegatieven kopen en sinds 1948 wordt de verzameling beheerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). De negatieven, allemaal glazen platen, vormen een unieke kunstschat. Een bevroren tijdsbeeld uit de oorlogsjaren.

Van 29 juni tot 11 november  is een selectie van dit buitengewone fotomateriaal uit Vlaams-Brabant te bewonderen als een openluchttentoonstelling in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk.

‘De Duitse inventaris is niet enkel vanuit wetenschappelijk kunsthistorisch oogpunt uitermate relevant, maar ook vanuit hedendaags erfgoedperspectief. De collectie vormt immers een belangrijke bron van informatie over vernielingen en wederopbouw, over verdwenen dorpsgezichten en landschappen en over het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bovendien zijn vele foto’s esthetisch waardevol en bezitten ze een subjectieve, artistieke kwaliteit’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed.
 
‘De tentoonstelling kan de bezoeker combineren met een bezoek aan het Belevingscentrum ‘14-’18. Daar krijgt hij  een kijk op de oorlogsjaren in Vlaams-Brabant. Of met een fietstocht vanuit Leuven. Via het fietsknooppuntennetwerk volgt men deels de Leuvense Vaart, van de universiteitsbibliotheek in het centrum van Leuven naar Tildonk en weer terug. Het parcours van 26 km biedt een mooi contrast tussen stad en natuur, langs oorlogsverhalen en terrasjes langs het water’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Praktisch informatie:
Datum: van 29 juni tot en met 11 november 2017
Uur: de tuin is elke dag toegankelijk van 8 tot 22 uur
Locatie: Kloostertuin Engelenburcht – Kruineikestraat 5 – 3150 Tildonk (Haacht)
Prijs: gratis

Dit project is een Initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw, de Dienst Erfgoed van de Provincie Vlaams-Brabant, en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, in samenwerking met Engelenburcht (Ons) en de Nationale Loterij.

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.