‘Gezellig’ is het mooiste Nederlandse woord voor anderstaligen

26 september 2017

‘Gezellig’ is het mooiste Nederlandse woord voor anderstaligen

 

Van ‘Aanbiddelijk’ tot ‘Zon’: in het kader van de wedstrijd ‘Wat is volgens jou het mooiste woord in het Nederlands?’ ontving de provincie Vlaams-Brabant 191 erg diverse ‘mooiste woorden’ van anderstaligen die Nederlands leren.

‘Deze wedstrijd organiseren we, samen met het Agentschap Integratie en Inburgering en vzw ‘de Rand’, om via diverse kanalen Nederlandse lessen bij anderstalige inwoners te promoten’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Vlaams karakter.

Murray Frick uit Overijse is, met zijn inzending ‘gezellig’, de gelukkige winnaar van de wedstrijd.
Hij wint een abonnement op ‘Wablieft’, een krant in duidelijke taal, een boekenbon en een gratis cursus Nederlands.
Frick Murray, afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika, is pastor in de International Protestant Church of Brussels en woont al sinds 2006 in België. Tot voor kort woonde hij in Wallonië, maar bij zijn recente verhuis naar randgemeente Overijse besloot hij om Nederlands te leren.

‘Ik denk er ook aan om een appartement aan de kust te kopen. Als ik dat doe, wil ik uiteraard niet dat mensen me altijd in het Engels te woord moeten staan’, zegt Murray Frick. ‘Gezellig’ is volgens mij het mooiste woord in het Nederlands, omdat ‘gezellig’, meer dan ‘cozy’ in het Engels, het gevoel van enkele vrienden rond een haard op een koude, regenachtige Belgische winternachtvat. Knus, comfortabel en ontspannen, allemaal in één woord.

‘Het thema van ‘de mooiste woorden’ blijft centraal staan in de campagne. Dit najaar gaan een aantal NT2-klassen zelf aan het schrijven rond het thema ‘Wat is volgens jou het mooiste woord in het Nederlands?’. Met de schrijfproducten die de NT2-klassen verzamelen, gaan we een publicatie maken’, besluit gedeputeerde Tom Dehaene.

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.