GBS Moorsel heeft eerste dynamische schoolstraat van Vlaams-Brabant

18 september 2017

GBS Moorsel heeft eerste dynamische schoolstraat van Vlaams-Brabant

 

Samen werken aan verkeersveilige schoolomgeving

‘Dit is de eerste dynamische schoolstraat in de provincie Vlaams-Brabant’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘We zijn zeer tevreden dat we hier onze schouders konden onder zetten en hopen dat het concept navolging vindt in andere gemeenten. De ervaring die we in Moorsel opbouwden dragen we uit naar andere gemeentebesturen en scholen in de regio’.

Dynamische schoolstraat is sluitstuk van jarenlange inzet voor verkeersveiligheid

In 2013 namen GBS De Fonkel, de ouderwerking, de gemeente Tervurenen de politie de eerste sensibilisatiesacties en gerichte maatregelen om fietsen en stappen naar de school aan te moedigen. Er kwam al een tijdelijke schoolstraat en elke ochtend werd er een hek geplaatst om auto’s te weren voor de schoolpoort.
De schoolstraat was meteen een succes. Het aantal fietsende scholieren steeg zo sterk dat ook de fietsenstalling al snel te klein werd. Ouders die wel voor de wagen kiezen, maken  gebruik van de grote parkings op wandelafstand.

De gemeente Tervuren kreeg in 2015 een provinciale subsidie om de verkeersveiligheid op schoolroutes nog te verbeteren. Voor de school verdwenen vijf parkeerplaatsen en kwam een fietsenstalling voor 40 fietsen. Op enkele trage wegen, zoals het Schapenwegje en het Paardenwegje, werd het comfort verbeterd.

Tijdens de voorbije zomer werden oplichtende verkeersborden geplaatst die de Schoolstraat definitief autovrij maken tijdens piekuren. De dagelijkse opdracht om een hek te verplaatsen behoort nu tot het verleden.

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.