Monumentale street art in Halse Paterskerk

23 oktober 2017

Monumentale street art in Halse Paterskerk

 

De provincie Vlaams-Brabant, de stad Halle en CC ’t Vondel sloegen de handen in elkaar om een uniek en ambitieus street art-project te realiseren.
De partners kozen ervoor om in de Paterskerk in Halle een indrukwekkend totaalkunstwerk te creëren door twee grootheden uit de street art-scene, Bart Smeets alias Smates en Steve Locatelli.
Hiermee krijgt de stad Halle er een artistieke hotspot en een belangrijke toeristische troef bij.

Hoogstaande kunst voor iedereen
‘In onze cultuurwerking hebben we steeds ingezet op drempelverlaging’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘Street art is de meest laagdrempelige vorm van beeldende kunst.
Vorig jaar realiseerde de provincie Vlaams-Brabant met ‘Wild Brabant’ reeds street art-kunstwerken op 8 openbare locaties, waaronder de droogtoren op het binnenplein van CC ’t Vondel in Halle.
‘Nu zetten we nog een stapje verder’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene. ‘De artistieke invulling met een totaalkunstwerk in een kerkinterieur is uniek voor ons land. De Paterskerk in Halle was hiervoor de meest geschikte locatie. Ze wordt een artistieke stilteplek waarbij de monumentale street art uitnodigt tot bewondering’.

Voor dit indrukwekkende werk selecteerde de jury de internationaal befaamde kunstenaar Bart Smeets alias Smates, geboren in Asse. Hij werkt voor deze indrukwekkende creatie samen met een andere grootheid uit de Belgische street-art-scene, Steve Locatelli.

Oase van rust in drukke stad
Het kunstwerk op de muren wordt een overdadige en kleurrijke creatie, in harmonie met de bestaande architectuur van het kerkgebouw. De bezoeker gaat op in het geheel en wordt overweldigd door de sfeer van de combinatie tussen de majestueuze architectuur en het monumentale schilderwerk.

‘Als de bezoeker de kerk binnenkomt, wordt de sfeer langzaam opgebouwd via aanzetten in de zijbeuk’, zegt kunstenaar Smates. ‘Een indrukwekkende ervaring in het middenschip volgt. Het lijkt alsof de kerk niet in de stad maar midden in een feeëriek oerwoud staat: mistig, bevolkt door dieren, met als centrale figuur een klein jongetje op een schommel dat het geheel aanschouwt. Via woekerende planten doorheen de kerk worden verbindingslijnen gecreëerd tussen de verschillende artistieke elementen, zodat het resultaat een geïntegreerd totaalkunstwerk vormt’.

Extra culturele troef voor toeristische stad
Dit kunstwerk geeft de stad, die al sinds 1834 eigenaar is van de Paterskerk, ook extra tijd om na te denken over een nieuwe bestemming voor het gebouw.
‘Deze denkoefening werd opgestart na het vertrek van de paters Conventuelen uit het klooster. Wellicht krijgt het gebouw een socio-culturele en artistieke invulling. Maar elke activiteit die daarbij aansluit, krijgt nu al onze volle ondersteuning. We zijn er bovendien van overtuigd dat dit street art-project van Smeets en Locatelli ook bezoekers van ver buiten de stads-, provinciegrenzen zal lokken. Dus dit is een geweldige extra culturele troef voor deze toeristische stad’, zegt Marc Snoeck, schepen van cultuur, erfgoed, museum en toerisme.

Halle zet in op street art
In navolging van voorgaande kunstprojecten van CC ‘t Vondel, zoals ‘Kunst Kraakt fabriek’, wil het cultuurcentrum opnieuw haar schouders zetten onder street art initiatieven.
‘Street art als artistieke expressie stimuleert creativiteit. Door het publieke karakter wil street art opgemerkt, gezien en besproken worden’, verduidelijkt Loes De Dobbeleer van CC ’t Vondel. ‘Het slaat bovendien bruggen tussen de bevolking en de conventionele kunstvormen die CC ’t Vondel al programmeert. Het stimuleert sociaal contact en draagt bij tot het imago van de stad’.
Street art in Paterskerk te bewonderen vanaf 17 december

De werken zijn intussen volop aan de gang. Op zaterdag 16 december zal het kunstwerk officieel onthuld worden. Op zondag 17 december 2017 van 14 tot 17 uur kan het publiek voor het eerst de street art in de kerk bewonderen. Nadien zullen er nog verscheidene openingsmomenten zijn.
Deze worden later meegedeeld via www.vondel.be

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.