Restauratie Sint-Barbarakapel voltooid

2 oktober 2017

Restauratie Sint-Barbarakapel voltooid

 

Kumtich heeft een bijzondere plaats in de spoorweggeschiedenis. Hier werd immers de eerste spoorwegtunnel en van België en zelfs van het Europese vasteland gebouwd!
De tunnel is er niet meer, maar de kapel die werd opgericht naar aanleiding van de bouw van de tunnel nog wel. Het waren de bouwers van de tunnel die de Sint-Barbarakapel oprichtten (in 1836-1837), als dank aan Sint-Barbara voor de bescherming tegen ongelukken.
De kapel bleef zo’n 180 jaar in eigendom van de familie Tassin, tot de verkoop in 2016. De nieuwe eigenaar, de familie Pittomvils-Devadder, is zeer begaan met de toekomst van de kapel en wilde ze een opknapbeurt geven.
Dit kwam in een stroomversnelling dankzij het project ‘360° erfgoed’ van de Provincie Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw. ‘360° erfgoed’ mikt op projecten die zorg voor bouwkundig erfgoed combineren met de integratie in het landschap. De provincie biedt een belangrijke financiële stimulans om lokale initiatieven te realiseren en maakte ook hier het verschil.

Dat lokale initiatief kwam er van de stad Tienen en Regionaal Landschap Zuid-Hageland, die hadden opgemerkt dat de kapel niet in opperbeste conditie verkeerde. Het regionaal landschap zette het project in gang en coördineerde de werken. Ook Monumentenwacht Vlaams-Brabant was nauw betrokken, met een bouwkundige inspectie en deskundig advies voor de werken.

De restauratie van de kapel omvatte het volledig heropvoegen van de muren met kalkmortel, vervangen van beschadigde bakstenen en leien, plaatsen van nieuwe zinken dakgoten, ontroesten en verven van metalen kruis en hekwerk, … Ook de directe omgeving werd verfraaid met extra groen, een boomschorspad en een nieuwe zitbank. De werken werden in mei-juli 2017 uitgevoerd door aannemer Kristof Oosterlynck uit Boutersem.
Sluitstuk van het project is het gloednieuwe infobord, dat de geschiedenis van de kapel en de relatie met de tunnel vertelt. Zo kan het verhaal van deze stukjes erfgoed opnieuw ontdekt worden, zowel door de lokale inwoners als de passerende wandelaars en fietsers.

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.