Voorstelling website Depotwijzer

8 november 2013

Voorstelling website Depotwijzer

 

Meer dan 200 tips voor erfgoedzorg online

Vijf Provincies en Vlaamse Gemeenschapscommissie lanceren website DEPOTWIJZER.be

Op vrijdag 8 november lanceren de vijf Provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie de website www.depotwijzer.be. Dit gebeurt in Leuven in aanwezigheid van 160 erfgoedzorgers uit heel Vlaanderen, zowel professionele depotbeheerders als enthousiaste vrijwilligers. Op de website DEPOTWIJZER.be vinden zij voortaan meer dan 200 haalbare tips om hun erfgoed in depots duurzaam te bewaren voor de toekomst.

Zilver in een diepvrieszakje
Eén van de tips die je krijgt op DEPOTWIJZER.be is bijvoorbeeld: zilver wordt na verloop van tijd zwart omdat het in contact komt met zwavel in de lucht. Je kan je zilveren juwelen of kunstvoorwerpen in een kleurloos en sluitbaar plastic diepvrieszakje bewaren. Je gebruikt beter geen wollen verpakking, want wol geeft zelf zwavel af.

Het erfgoed achter de schermen
Het aanbieden van de website DEPOTWIJZER.be past binnen het erfgoeddepotbeleid van de vijf Provincies en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Dat is één van hun kerntaken, want wat musea en andere sites tonen, is vaak slechts de top van de ijsberg. Er schuilt nog heel wat waardevol erfgoed achter de schermen, in depots. Maar die depots hebben vaak te lijden onder plaatsgebrek of slechte bewaaromstandigheden. Om erfgoedbeheerders bij te staan in hun zorg voor erfgoed geven de provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie advies over de inrichting en werking van depots, stellen ze materialen en apparaten ter beschikking, organiseren ze vorming, stellen ze zelf depots ter beschikking, faciliteren ze digitale registratie, stimuleren ze expertise-uitwisseling enz.

De digitale depotconsulent
Gedeputeerde voor cultuur Tom Dehaene: "Met de website DEPOTWIJZER.be is er voortaan dus ook een digitale depotconsulent 24 op 24 uur beschikbaar. Hopelijk worden we met z'n allen binnenkort een heel stuk depot-wijzer."

Tweets

Laatste foto's

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.